VI kadencja
Odpowiedź sekretarza stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej - z upoważnienia ministra -
na interpelację nr 1566
w sprawie zmiany art. 67a ustawy o systemie oświaty
Szanowny Panie Marszałku! Odpowiadając na interpelację pana posła Krzysztofa Gadowskiego (SPS-023-1566/08) w sprawie art. 67a ustawy o systemie oświaty z dnia 7 września 1991 r. (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572, z późn. zm.), uprzejmie informuję, iż:
Intencją ustawodawcy w nowelizacji przepisów cyt. ustawy było jednoznaczne uregulowanie na poziomie ustawy przepisów dotyczących odpłatności za posiłki w stołówkach szkolnych. Zapis ustawowy dotyczy wyłącznie stołówek szkolnych, nie ma zatem związku z działalnością firm cateringowych.
Stołówkę szkolną organizuje się w celu realizacji funkcji opiekuńczej szkoły oraz wspierania prawidłowego rozwoju uczniów poprzez zapewnienie im zdrowego żywienia.
Natomiast w celu wspierania gmin w wypełnianiu zadań własnych o charakterze obowiązkowym w zakresie dożywiania dzieci, ze szczególnym uwzględnieniem osób z terenów objętych wysokim poziomem bezrobocia i ze środowisk wiejskich, przyjęto rządowy program ustawą z dnia 29 grudnia 2005 r. o ustanowieniu programu wieloletniego ˝Pomoc państwa w zakresie dożywiania˝ (Dz. U. Nr 267, poz. 2259). Celem tego programu jest również rozwój w gminach bazy żywieniowej, ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb dzieci i młodzieży.
W 2007 r. w programie ˝Pomoc państwa w zakresie dożywiania˝ wzięły udział 23 063 szkoły i placówki oświatowe, co stanowi 68,21% ogólnej liczby szkół i placówek oświatowych, w tym 5015 przedszkoli (co stanowi 70,04% ogółu tych placówek), 11 285 szkół podstawowych (85,00%), 5233 gimnazjów (81,35%) oraz 1530 szkół ponadgimnazjalnych (22,03% ogółu szkół tego typu).
Zatem wszędzie tam, gdzie szkoła nie dysponuje odpowiednią infrastrukturą w postaci stołówki, korzystając ze środków uzyskanych w ramach realizacji programu, organ prowadzący szkołę może zorganizować nowy punkt żywienia lub zapewnić posiłek dowożony do szkoły, a także ponieść część kosztów żywienia oferowanego przez firmy cateringowe.
Z poważaniem
Sekretarz stanu
Krystyna Szumilas
Warszawa, dnia 18 marca 2008 r.