VI kadencja
Interpelacja nr 3551
do ministra gospodarki
w sprawie wyłączenia zawodów: kucharz i kucharz małej gastronomii z działalności gospodarczej, która zgodnie z art. 2 ust. 4 ustawy o rzemiośle nie jest zaliczana do działalności rzemieślniczej
Panie Wicepremierze! Pragnę poinformować, że zgłosił się do mnie prezes Beskidzkiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości z prośbą o interpelację w sprawie dokonania pilnej nowelizacji ustawy o rzemiośle z dnia 22 marca 1989 r., głównie pod kątem wyłączenia zawodów ˝kucharz˝ i ˝kucharz małej gastronomii˝ z działalności gospodarczej, która nie jest zaliczana do rzemiosła.
Zgodnie z opiniami ekspertów ww. zawody należą do branży gastronomicznej, której to działalności nie zalicza się do aktywności rzemieślniczych.
W związku z tym powoływanie przez izby rzemieślnicze komisji egzaminacyjnych dla tych profesji jest niezgodne z prawem.
Pan prezes z całą mocą podkreśla wagę omawianej kwestii dla polskiego rzemiosła. Albowiem komisje egzaminacyjne dla zawodu ˝kuchmistrzostwo˝ działały przy izbach rzemieślniczych przez wiele lat.
Należy podkreślić, że izby rzemieślnicze na mocy ustawy o rzemiośle mogą zrzeszać także osoby fizyczne niebędące rzemieślnikami, a wykonujące działalność gospodarczą. Dotyczy to więc także restauratorów.
Co prawda przyjęta 22 marca 1989 r. ustawa o rzemiośle usunęła ˝kuchmistrzostwo˝ z listy rzemiosł, ale izby rzemieślnicze posługiwały się ˝przedustawowym˝ wykazem rzemiosł, by umożliwić właściwy sposób kształcenia osób pełnoletnich.
Ustawa, specyfikując nierzemieślnicze branże, zaliczyła do nich również gastronomię, który to zapis jest nadal obowiązującym prawem.
Prezes Beskidzkiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości informuje mnie także, że o ile do roku 2004 zawodowe przygotowanie (pod nadzorem Ministerstwa Edukacji Narodowej) w dziedzinie ˝kuchmistrzostwo˝ i egzaminowanie jego adeptów odbywało się bezproblemowo, o tyle od pewnego czasu ten pozytywny stan rzeczy zmienia się na niekorzyść.
W związku z powyższym pan prezes postuluje pilną nowelizację ustawy o rzemiośle tak, aby ustanowić listę zawodów rzemieślniczych zawierającą w sobie zawody ˝kucharz˝ i ˝kucharz małej gastronomii˝.
Ja osobiście jako rzemieślnik z wieloletnim stażem i profesjonalną wiedzą w tym zakresie w pełni popieram powyższe postulaty, jak i podzielam zaniepokojenie prezesa Beskidzkiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości. Trzeba bowiem mieć świadomość, że zachwianie systemu kształcenia i egzaminowania osób w omawianych zawodach stanowi poważne zagrożenie dla funkcjonowania branży gastronomicznej w Polsce, która w związku z masowym odpływem specjalistów z tej dziedziny poza kraj i tak boryka się z poważnym problemem znalezienia chętnych do pracy.
Czy w związku z powyższym Ministerstwo Gospodarki dokona niezbędnej i pilnej nowelizacji ustawy o rzemiośle z 22 marca 1989 r., która m.in. wyłączy zawody ˝kucharz˝ i ˝kucharz małej gastronomii˝ z działalności gospodarczej niezaliczanej do rzemiosła, czyli de facto zaliczy oba wymienione zawody do profesji rzemieślniczej?
Poseł Adam Wykręt
Bielsko-Biała, dnia 2 czerwca 2008 r.