V kadencja

Odpowiedź na zapytanie w sprawie dopuszczalności produkcji wyrobów mięsnych domowym sposobem i sprzedaży ich na targu w związku z emisją audycji dla dzieci ˝Moja farma Diego w Portugalii˝

Odpowiedź ministra rolnictwa i rozwoju wsi

na zapytanie nr 543

w sprawie dopuszczalności produkcji wyrobów mięsnych domowym sposobem i sprzedaży ich na targu w związku z emisją audycji dla dzieci ˝Moja farma Diego w Portugalii˝

   Szanowny Panie Marszałku! W odpowiedzi na zapytanie z dnia 22 lutego 2006 r. Pana Posła Alfreda Budnera w sprawie możliwości produkcji wyrobów mięsnych domowym sposobem i ich sprzedaży na targowiskach, w związku z emisją audycji dla dzieci ˝Moja farma Diego w Portugalii˝, uprzejmie informuję, co następuje.

   Produkcja produktów pochodzenia zwierzęcego oraz wprowadzanie ich na rynek uregulowane są przepisami ustawy z dnia 26 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 17, poz. 127).

   Sprzedaż na targowiskach produktów pochodzenia zwierzęcego wytworzonych we własnym gospodarstwie reguluje rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2004 r. w sprawie sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. Nr 130, poz. 1393). Powyższa regulacja umożliwiła powstanie rynku sprzedaży przez producenta środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego ostatecznemu konsumentowi w warunkach gwarantujących ich jakość i bezpieczeństwo. W rozporządzeniu tym określone zostały wymagania weterynaryjne związane z prowadzeniem działalności związanej z produkcją i sprzedażą bezpośrednią środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego.

   Rozporządzenie to określa:

   - zakres, obszar i wymagania weterynaryjne dla miejsc prowadzenia sprzedaży bezpośredniej w odniesieniu do poszczególnych produktów;

   - wielkości produkcyjne dla poszczególnych grup produktów przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej;

   - wymagania weterynaryjne przy produkcji i dla produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej.

   Sprzedaż bezpośrednia produktów pochodzenia zwierzęcego może być prowadzona na terenie powiatu, na którym jest prowadzona produkcja, lub na terenie przyległych do niego powiatów.

   W ramach sprzedaży bezpośredniej na terenie powiatu lub powiatów przyległych dopuszcza się produkcję, przechowywanie i sprzedaż produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym:

   1) rozbiór, przechowywanie i sprzedaż świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego, końskiego, zwanego dalej ˝mięsem czerwonym˝, oraz świeżego mięsa drobiowego przeznaczonego dla ostatecznego konsumenta;

   2) produkcję i sprzedaż wyrobów z mięsa czerwonego, drobiowego, mięsa królików i zwierząt łownych utrzymywanych na fermach oraz mięsa zwierząt łownych, z tym że w przypadku:

   a) mięsa mielonego - jeżeli proces mielenia i pakowanie są wykonywane w obecności ostatecznego konsumenta, nabywającego je w celach niezwiązanych z wykonywaniem działalności gospodarczej, i z kawałków mięsa przez niego wybranych,

   b) surowych wyrobów mięsnych - jeżeli ich pakowanie jest wykonywane w obecności ostatecznego konsumenta i dotyczy wyrobów przez niego wybranych;

   3) produkcję i sprzedaż produktów mięsnych, w tym gotowych posiłków (potraw) wyprodukowanych z mięsa;

   4) produkcję lub sprzedaż wędzonych, smażonych oraz grillowanych ryb, tuszek i filetów rybnych;;

   5) produkcję produktów mlecznych w gospodarstwie i ich sprzedaż;

   6) sprzedaż mleka surowego pozyskanego w gospodarstwie rolnym producenta;

   Dopuszcza się także:

   - ubój drobiu w gospodarstwie rolnym, z zachowaniem przepisów o ochronie zwierząt oraz o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt i ochronie zdrowia zwierząt, oraz przechowywanie i sprzedaż tuszek drobiowych w punktach sprzedaży znajdujących się na terenie gospodarstw rolnych, sprzedaż przez producenta na targowiskach lub do punktów sprzedaży detalicznej położonych najbliżej gospodarstwa rolnego;

   - sprzedaż grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej lub niewypatroszonej drobnej zwierzyny łownej, po odstrzeleniu wykonanym zgodnie z prawem łowieckim w ramach pozwolenia na polowanie i rozbiór grubej zwierzyny łownej oraz przechowywanie i sprzedaż dziczyzny albo mięsa ostatecznemu konsumentowi, do punktów sprzedaży detalicznej lub w miejscach sprzedaży bezpośredniej przyległych do pomieszczenia rozbioru, położonych najbliżej obwodu łowieckiego, w którym pozyskano tę zwierzynę;

   - ubój w gospodarstwie rolnym producenta królików i zwierząt łownych utrzymywanych na fermach z zachowaniem przepisów o ochronie zwierząt i o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt oraz sprzedaż ich mięsa ostatecznemu konsumentowi, na targowiskach lub do punktów sprzedaży detalicznej położonych najbliżej gospodarstwa rolnego.

   - patroszenie, odgławianie, porcjowanie, filetowanie i odskórzanie ryb oraz ich sprzedaż do punktów sprzedaży detalicznej lub bezpośrednio ostatecznemu konsumentowi, wykonywane przez uprawnionego do rybactwa w rozumieniu przepisów o rybactwie śródlądowym lub przez wykonującego rybołówstwo morskie w rozumieniu przepisów o rybołówstwie;

   - sprzedaż ryb, mięczaków i skorupiaków do punktów sprzedaży detalicznej lub bezpośrednio ostatecznemu konsumentowi, prowadzoną przez uprawnionego do rybactwa w rozumieniu przepisów o rybactwie śródlądowym lub przez wykonującego rybołówstwo morskie w rozumieniu przepisów o rybołówstwie.

   Jeżeli sprzedaż bezpośrednia jest prowadzona na terenie kilku powiatów, powiatowy lekarz weterynarii, właściwy ze względu na miejsce produkcji, informuje powiatowych lekarzy, właściwych ze względu na miejsce sprzedaży, o wydaniu lub cofnięciu decyzji w zakresie dopuszczenia do sprzedaży bezpośredniej.

   W miejscu sprzedaży znajdującym się na terenie gospodarstwa rolnego, w miejscach przyległych do miejsca produkcji, w miejscu sprzedaży w halach targowych i na targowiskach oraz w innych punktach sprzedaży położonych na obszarze powiatu lub powiatów przyległych oferowane do sprzedaży lub sprzedawane mogą być wyłącznie produkty własne wytworzone przez podmiot prowadzący działalność w zakresie produkcji i sprzedaży bezpośredniej.

   Polskie i unijne przepisy weterynaryjne dotyczące sprzedaży bezpośredniej nie dopuszczają możliwości sprzedaży bezpośredniej w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej.

   Sprzedaż artykułów spożywczych pochodzenia zwierzęcego na rynkach i targowiskach nie jest uregulowana przepisami prawa Unii Europejskiej, a jedynie przepisami krajowymi. Każde z państw członkowskich w celu umożliwienia producentom sprzedaży swoich produktów, bezpośrednio dla konsumentów, opracowało własne przepisy regulujące tę kwestię, zapewniające jednocześnie, że sprzedawana w ten sposób żywność jest bezpieczna dla konsumenta. Polskie rozporządzenie o sprzedaży bezpośredniej jest właśnie przykładem przepisu krajowego. W innych państwach członkowskich stosowane są rozwiązania prawne podobne jak w Polsce, a sprzedaż na rynkach i targowiskach artykułów pochodzenia zwierzęcego prowadzona jest po uprzednim zgłoszeniu zamiaru prowadzenia takiej działalności. Wymagania dotyczące sprzedaży bezpośredniej są wymaganiami minimalnymi, których przestrzeganie gwarantuje bezpieczeństwo żywności. Dla bezpieczeństwa żywności niezwykle ważne jest gdzie, przez kogo, w jakich warunkach produkt został wytworzony i przez kogo oraz w jakich warunkach został sprzedany. Zastosowanie się do powyższych wymagań jest niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa konsumentów. Tak więc sprzedaż małych ilości produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym wyrobów oraz produktów mięsnych przez rolników na rynkach i targowiskach jest możliwa i legalna pod warunkiem spełnienia wymagań zawartych w ww. ustawie i rozporządzeniu w sprawie sprzedaży bezpośredniej.

   Minister

   Krzysztof Jurgiel

   Warszawa, dnia 14 marca 2006 r.