V kadencja

Odpowiedź na zapytanie w sprawie przyszłości Zakładów Mięsnych Płock SA

Odpowiedź podsekretarza stanu w Ministerstwie Skarbu Państwa - z upoważnienia ministra -

na zapytanie nr 3065

w sprawie przyszłości Zakładów Mięsnych Płock SA

   Szanowny Panie Marszałku! W związku z pismem z dnia 17.07.2007 r. znak: SPS-024-3065/07, dotyczącym zapytania poselskiego z dnia 19.06.2007 r. złożonego przez posła Sylwestra Wiśniewskiego w sprawie przyszłości Zakładów Mięsnych Płock SA, przedstawiam następujące informacje i wyjaśnienia.

   Jednoosobowa spółka Skarbu Państwa Zakłady Mięsne Płock SA znajduje się w trudnej sytuacji ekonomiczno-finansowej od 2001 roku. Działalność spółki, prowadzona ze stratą, jest nierentowna. W latach 2001-2003 poziom produkcji i sprzedaży spadał, zadłużenie wzrastało, banki postawiły w stan wymagalności spłatę kredytów obrotowych. Spółka nie regulowała zobowiązań publicznoprawnych, a także wobec pracowników i dostawców. Znacznie opóźniony był proces prowadzenia prac dostosowujących zakład do norm unijnych. Opracowany w 2003 roku program restrukturyzacji zakładał restrukturyzację we wszystkich dziedzinach działalności spółki, w tym restrukturyzację majątkową, produktową, finansową, zatrudnienia, działalności handlowej.

   Na realizację programu restrukturyzacji w grudniu 2003 roku przyznana została spółce pomoc finansowa w wysokości 5.900 tys. zł w drodze podwyższenia kapitału zakładowego ze środków Ministra Skarbu Państwa. Udzielona pomoc publiczna przeznaczona została w szczególności na spłatę części przeterminowanych zobowiązań z tytułu kredytu i dostaw oraz częściowe sfinansowanie kosztów wdrożenia systemu kontroli jakości HACCP. Udzielona pomoc publiczna została wykorzystana zgodnie z przeznaczeniem. Dotychczasowe działania restrukturyzacyjne nie przyniosły jednak oczekiwanych efektów w formie uzyskania trwałej zdolności do konkurowania na rynku.

   Spółka nadal prowadzi działalność ze stratą. Skumulowana strata za lata 2001-2004 wynosiła 7,182 mln zł, co powodowało, że banki odmawiały udzielenia kredytu obrotowego i inwestycyjnego. W celu poprawy standingu finansowego uchwałą Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia z dnia 15.09.2005 r., została przyjęta strata z lat 2001-2004 w drodze obniżenia kapitału zakładowego.

   W latach 2005-2006 przychody spółki nadal spadały, powodując stratę netto w wysokości ponad 2 mln zł rocznie. Na ograniczenie przychodów ze sprzedaży wpływa przede wszystkim brak zezwolenia na handel z krajami Unii Europejskiej. Konieczność ponoszenia zwiększonych wydatków na dostosowanie się do nowych wymogów wynikających z rygorów sanitarno-weterynaryjnych oraz ochrony środowiska, przy braku możliwości uzyskania kredytów, powoduje zagrożenie działalności spółki.

   W kwietniu 2007 r. Zarząd sporządził ˝Modyfikację programu restrukturyzacji˝, która przewiduje sfinansowanie zadań restrukturyzacyjnych w wysokości 22 mln zł, w tym inwestycji w wysokości 14 mln zł oraz spłaty części zaległych zobowiązań w wysokości 8 mln zł. Źródłem finansowania tych zadań mają być środki z pomocy publicznej w formie dotacji ze środków Ministra Skarbu Państwa w kwocie 14,55 mln zł oraz środki własne w wysokości 7,45 mln zł. Od uzyskania pomocy publicznej uzależnione jest przeprowadzenie modernizacji zakładu mającej na celu usunięcie braków strukturalnych oraz spłata przeterminowanych zobowiązań, determinujących dalsze istnienie spółki.

   ˝Modyfikacja programu restrukturyzacji˝ została zatwierdzona uchwałą Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia z dnia 18.06.2007 r. Udzielenie pomocy publicznej na realizację programu wymaga wyrażenia przez Komisję Europejską zgody w procesie jego notyfikacji. Realizacja zadań restrukturyzacyjnych przewidzianych w ˝Modyfikacji programu restrukturyzacji˝ doprowadzić ma do odzyskania przez spółkę zdolności do konkurowania na rynku.

   Mając na uwadze podjęte działania wynikające z ˝Modyfikacji programu restrukturyzacji˝ dające spółce możliwość prowadzenia dalszej działalności i rozwoju, w tym związane z uzyskaniem uprawnień Unii Europejskiej do handlu oraz zewnętrznych źródeł finansowania, Zwyczajne Walne Zgromadzenia w dniu 18.06.2007 r. podjęło uchwałę, postanawiając o dalszym istnieniu spółki.

   Wskazać należy, że dotychczasowa pomoc finansowa udzielona spółce przez Ministra Skarbu Państwa poprzez udzielenie pomocy publicznej w drodze dokapitalizowania kwotą 5,9 mln zł, pokrycie strat z lat 2001-2004 w kwocie 7.182 mln zł w drodze obniżenia kapitału zakładowego oraz planowane udzielenie dotacji w wysokości 14,55 mln zł wskazuje na duże zaangażowanie finansowe Ministra Skarbu Państwa w proces ratowania spółki.

   Przystosowanie do norm i wymogów unijnych w celu uzyskania uprawnień unijnych jest warunkiem koniecznym dla dalszego rozwoju spółki. Brak uprawnień unijnych do handlu skutkuje nie tylko brakiem możliwości eksportowych, ale przede wszystkim stanowi barierę w handlu krajowym.

   Okres przejściowy do uzyskania uprawnień unijnych dla Zakładów Mięsnych Płock SA został ustalony do dnia 30.06.2006 r. W terminie tym spółka wykonała większość prac modernizacyjnych, w wyniku czego uzyskała Certyfikat na zgodność z wymaganiami HACCP i Certyfikat na zgodność z wymaganiami PN-EN ISO 9001: 2001. Ponadto Decyzją nr 11/2006 z dnia 6.07.2006 r. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Płocku zatwierdził warunkowo Zakłady Mięsne Płock SA do prowadzenia produkcji przeznaczonej na rynek wspólnotowy Unii Europejskiej w pełnym zakresie zdolności produkcyjnych. W dniu 16.08.2006 r. wykonanie tej decyzji zostało jednak wstrzymane z urzędu przez Mazowieckiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii. W dniu 2.10.2006 r. Główny Lekarz Weterynarii uchylił w całości decyzję Powiatowego Lekarza Weterynarii z dnia 6.07.2006 r.

   W wyniku licznych kontroli weterynaryjnych, które nasiliły się od początku lipca 2006 r., stwierdzane były braki w zakresie infrastruktury i wyposażenia uniemożliwiające uzyskanie uprawnień unijnych.

   W trakcie wielu spotkań członków kierownictwa Ministerstw: Skarbu Państwa oraz Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także Inspekcji Weterynaryjnej ze strony resortu rolnictwa wyrażana była troska o dalsze losy zakładów oraz składane były deklaracje zaangażowania i pomocy w staraniach spółki w spełnieniu wymaganych warunków.

   Minister Skarbu Państwa kierował także do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpienia z prośbą o interwencję w związku z trudną sytuacją spółki oraz zagrożeniem jej dalszej działalności wynikającym z działań Inspekcji Weterynaryjnej.

   Na spotkaniu w dniu 10.08.2006 r. Główny Lekarz Weterynarii zadeklarował osobiste zaangażowanie i pomoc w staraniach spółki w spełnieniu wymaganych warunków oraz podjęcie starań w instytucjach Unii Europejskiej w celu uzgodnienia nowego okresu przejściowego oraz nieprzeprowadzania kontroli przez inspekcję unijną do czasu spełnienia wymagań.

   W dniu 13.09.2006 r. w Zakładach Mięsnych Płock SA przeprowadzona została jedna z nielicznych w woj. mazowieckim kontrola z udziałem inspektorów Unii Europejskiej, pomimo że zakłady nie są dopuszczone do produkcji na rynki unijne. W wystąpieniu z dnia 4.10.2006 r. Warszawska Izba Lekarsko-Weterynaryjna uznała przeprowadzoną kontrolę za tendencyjną.

   Decyzją Nr 17/2006 z dnia 2.10.2006 r. Powiatowy Lekarz Weterynarii zatwierdził harmonogram z dnia 27.09.2006 r. eliminacji braków strukturalnych obejmujący działalność uboju, rozbioru i produkcji mięsa mielonego i przetwórstwa zakładu w terminie do 31.12.2007 r. Zrealizowanie wszystkich prac wskazywanych przez Inspekcję Weterynaryjną stanowić będzie podstawę do wpisania spółki na listę podmiotów uprawnionych do handlu na rynkach UE.

   Sfinansowanie prac przez Ministra Skarbu Państwa w ramach pomocy publicznej może nastąpić dopiero po uzyskaniu notyfikacji ˝Modyfikacji programu restrukturyzacji˝ w Komisji Europejskiej. Z uwagi na termin realizacji prac do końca 2007 roku podejmowane są działania mające na celu uzyskanie kredytu pomostowego, co z uwagi na trudną sytuację ekonomiczno-finansową spółki stanowi duży problem.

   Odnosząc się do szczegółowych pytań zawartych w zapytaniu poselskim posła Sylwestra Wiśniewskiego, uprzejmie wyjaśniam:

   1. Który z ministrów właściwych ma nadzór właścicielski nad Zakładami Mięsnymi w Płocku?

   Nadzór właścicielski nad spółką Zakłady Mięsne Płock SA sprawuje Minister Skarbu Państwa w drodze wykonywania praw z akcji należących do Skarbu Państwa. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi odpowiada za nadzór weterynaryjny nad spółką.

   2. Jaki jest pomysł rządu dla przyszłego funkcjonowania Zakładów Mięsnych Płock SA?

   Z przedstawionych informacji wynika, że dalsze funkcjonowanie spółki uzależnione jest od przeprowadzenia restrukturyzacji, w tym wykonania niezbędnych prac eliminujących stwierdzone braki w infrastrukturze i wyposażeniu przy wsparciu finansowym Ministra Skarbu Państwa. Zrealizowanie wszystkich prac wymaganych przez Inspekcję Weterynaryjną umożliwi uzyskanie przez spółkę uprawnień unijnych do handlu, co jest warunkiem niezbędnym do dalszego funkcjonowania spółki, a w perspektywie do 2011 roku stworzy warunki do odzyskania przez nią trwałej zdolności do konkurowania na rynku.

   3. Jaki jest kapitał zakładowy Spółki Zakłady Mięsne w Płocku?

   Aktualnie kapitał zakładowy spółki wynosi 6.818.000 zł.

   4. Jaka jest wartość księgowa Spółki Zakład Mięsne w Płocku?

   Wartość księgowa spółki wg bilansu na dzień 31.12.2006 r. wynosi 2.169.744,18 zł.

   5. Jaka jest wartość odtworzeniowa Spółki Zakłady Mięsne w Płocku?

   Wycena spółki nie została przeprowadzona.

   6. Kiedy dział produkcji zostanie doprowadzony do standardów UE?

   Zrealizowanie wszystkich prac do końca 2007 r. mających na celu eliminację braków strukturalnych, obejmujących działalność uboju, rozbioru i produkcji mięsa mielonego i przetwórstwa zakładu, zgodnie z harmonogramem zatwierdzonym przez Inspekcję Weterynaryjną, będzie podstawą do wpisania spółki na listę podmiotów uprawnionych do handlu na rynku unijnym.

   7. Co jest powodem braku tzw. okrągłej pieczęci zezwalającej na eksport wyrobów?

   Spółka nie została wpisana na listę podmiotów uprawnionych do handlu na rynkach europejskich w wyniku stwierdzonych przez kontrole weterynaryjne braków w zakresie infrastruktury i wyposażenia.

   8. Czy Pan Premier widzi możliwość wykupu Zakładów Mięsnych w Płocku przez pracowników lub dostawców trzody, ewentualnie przez obie te grupy łącznie?

   W związku z trudną sytuacją ekonomiczno-finansową spółki oraz zamiarem Skarbu Państwa udzielenia dalszej pomocy finansowej na realizację programu restrukturyzacji obecnie nie jest rozważana prywatyzacja spółki.

   Z wyrazami szacunku

   Podsekretarz stanu

   Paweł Piotrowski

   Warszawa, dnia 1 sierpnia 2007 r.