IV kadencja
Odpowiedź sekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi - z upoważnienia ministra -
na interpelację nr 3636
w sprawie sprzedaży w sklepach ogólnospożywczych spirytusu rektyfikowanego skażonego mentolem
W odpowiedzi na zapytanie Pana Posła Bogusława Wontora z dnia 05.05.2003 r., dotyczące sprzedaży w sklepach spożywczych ˝spirytusu rektyfikowanego skażonego mentolem˝, uprzejmie informuję, że wprowadzanie do obrotu jakiegokolwiek spirytusu skażonego z przeznaczeniem do konsumpcji jest czynem niezgodnym z prawem.
Zgodnie z art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2001 r. o wyrobie alkoholu etylowego i wytwarzaniu wyrobów tytoniowych (Dz. U. Nr 31, poz. 353 oraz Dz. U. z 2002 r. Nr 166, poz. 1362) alkohol etylowy skaża się jednym ze środków skażających (....) w taki sposób, że bez zmiany istotnych właściwości alkoholu etylowego alkohol ten staje się niezdatny do spożycia. Mentol jako środek skażający umieszczony pod poz. 42 w załączniku do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 czerwca 2001 r. w sprawie środków dopuszczonych do skażania spirytusu (Dz. U. Nr 73, poz. 775 oraz Dz. U. z 2002 r. Nr 55, poz. 485) wypełnia wymóg ustawowy, w związku z powyższym alkohol etylowy (spirytus) nim skażony staje się niezdatny do spożycia.
Niestety problemu skażania spirytusu mentolem nie da się rozwiązać w prosty sposób, tj. poprzez wykreślenie mentolu z listy środków dopuszczonych do skażania spirytusu, ponieważ wykorzystywany jest on głównie przez przemysł tytoniowy.
Obecnie w MRiRW trwają prace nad projektem rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie środków dopuszczonych do skażania alkoholu etylowego i w związku z powyższym problem mentolu zostanie skonsultowany.
Zapewniam również, że producent wymienionego spirytusu skażonego mentolem zostanie objęty kontrolą.
Sekretarz stanu
Wojciech Olejniczak
Warszawa, dnia 2 czerwca 2003 r.