opis sprawy

Interpelacja w sprawie zawartości glutaminianu sodu w produktach spożywczych

Interpelacja nr 33425

do ministra zdrowia

w sprawie zawartości glutaminianu sodu w produktach spożywczych

Łódź, dnia 24 czerwca 2015 roku

Szanowny Panie Ministrze,

Glutaminian sodu jest to organiczny związek chemiczny, który z żywieniowego punktu widzenia jest „zbędnym” aminokwasem, co oznacza, że nasz organizm może go sam wytwarzać. Nadaje charakterystyczny smak potrawom, czyniąc je bardziej apetycznymi i wyrazistymi. Pozwala z żywności bardzo niskiej jakości uzyskać produkt o pożądanych walorach . Czyli z niczego powstaje coś dobrego. Glutaminian sodu to „oszukiwacz” smaku, podszywa się pod rożne smaki, dodaje się go produktów o słabszej jakości żeby poprzez wzmacniacz smaku zwiększyć ich atrakcyjność. Jest on obecny w przytłaczającej większości produktów spożywczych. Zazwyczaj jest dodawany do aromatyzowanych i przetwarzanych produktów, w których skład wchodzą znaczne ilości groźnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych czy szkodliwych przeciwutleniaczy. Zwiększa 3 -krotnie ryzyko otyłości, może sprzyjać powstawaniu: bólów migrenowych, alergii, osłabienia, czy astmy , nadmiernego pocenia się, reakcje stresowe jak bóle żołądka, podwyższone ciśnienie krwi, kołatanie serca oraz migreny. Z chemicznego punktu widzenia glutaminian to ekscytotoksyna – która może wywołać stres oksydacyjny- proces podczas którego uszkadzane są komórki mózgowe. To w znacznym stopniu zwiększa ryzyko zachorowania na poważne schorzenia neurologiczne (skleroza, choroba Alzheimera) i wiele innych chorób.

W związku z przedstawionym powyżej stanem faktycznym, zwracam się z uprzejmą prośbą do Pana Ministra o odniesienie się do następującej kwestii: Jakie kroki zamierza podjąć Ministerstwo w celu wyeliminowania, bądź znacznego ograniczenia obecności tej szkodliwej substancji?

z góry serdecznie dziękuję za udzielenie odpowiedzi na moją interpelację.

z wyrazami szacunku

Małgorzata Niemczyk

Poseł na Sejm RP