6 kadencja, 55 posiedzenie, 1 dzień (01-12-2009)
1 punkt porządku dziennego:
Sprawozdanie Komisji Zdrowia o rządowym projekcie ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (druki nr 2411 i 2505).
Poseł Franciszek Jerzy Stefaniuk:
Szanowna Pani Marszałek! Wysoka Izbo! Szanowny Panie Ministrze! Chciałbym zadać pytanie dotyczące przepisów stanowiących o dopuszczeniu dodatków, substytutów do produkcji wędlin i przetworów mięsnych. Jaki procent różnego typu substytutów może zawierać, bo jest to dopuszczalne, powiedzmy 1 kg wędlin? Pytanie rodem z filmu: Ile jest mięsa w mięsie, jeśli kupuje się, powiedzmy, szynkę? Ile jest mięsa w kiełbasie, jeśli kupuje się kiełbasę? Jak oddziałuje to na zdrowie konsumentów?
Wędliny są bez smaku, czują to wszyscy, którzy je spożywają. Czy przy takiej podaży masy mięsnej w naszym kraju konieczne jest dodawanie różnego typu emulsji, substytutów? Fama głosi, że ponad 50% to dodatki. (Dzwonek)
Czy Główny Inspektorat Sanitarny pracuje nad tym, żeby poprawić jakość sprzedawanych w Polsce wędlin serwowanych polskim konsumentom? Czy te dodatki mają jakieś wartości zdrowotne? Czy one czasem nie szkodzą, nie wpływają negatywnie na stan zdrowia? Smak polskich wędlin i wędlin z zewnątrz sprzedawanych w Polsce zepsuł się. Dlaczego więc nie bije się na alarm? Czyżby lobbing dotyczący produkcji emulsji był taki, jak np. w przypadku szczepionki przeciwko grypie A/H1N1?
Przebieg posiedzenia