6 kadencja, 55 posiedzenie, 1 dzień (01-12-2009)
1 punkt porządku dziennego:
Sprawozdanie Komisji Zdrowia o rządowym projekcie ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (druki nr 2411 i 2505).
Poseł Maria Nowak:
Pani Marszałek! Panie Ministrze! W jaki sposób zaproponowane zmiany będą obejmować podmioty, które w ramach prowadzonej działalności, np. gospodarstwa agroturystycznego, wytwarzają lub przetwarzają produkty spożywcze, a następnie zbywają je w ramach prowadzonej działalności, i czy będą poddani nadzorowi stosownych organów lub zobowiązani do posiadania odpowiednich certyfikatów, atestów na wytworzone półprodukty czy produkty?
Panie ministrze, czy dobrze zrozumiałam, że nie będzie już obowiązku przechowywania próbek żywności, jeżeli chodzi o żywienie np. w świetlicach, na koloniach czy innych tego typu jadłodajniach, ponieważ, jak słyszałam w uzasadnieniu, ich przechowywanie wpływa na wysokie koszty wyżywienia?
Panie ministrze, stąd pytanie: Jak wyliczono koszty przechowywania próbek? Tak na marginesie chciałbym zapytać: Czy bezpieczeństwo zdrowotne obywateli można w jakiś sposób w ogóle wycenić (Dzwonek), czy zdrowie można wycenić? Dziękuję. (Oklaski)
Przebieg posiedzenia